Over de hobo en hoboles

De hobo is een bijzonder blaasinstrument met een karakteristiek geluid. Je moet er op blazen door een dubbelriet. Deze rieten worden door de hoboïst zelf gemaakt. Als je les krijgt op de hobo koop (5 euro) je deze rieten eerst van je leraar. Als je eenmaal wat kan spelen, ga je die rieten ook zelf leren maken.

Als je zo’n jaar of 10 bent kan je starten met hobo spelen. Daarvoor is het goed om goed blokfluit te leren spelen. Je kan dan al muziek maken en noten lezen, zodat je al je aandacht kan schenken aan het blazen op het riet en het vastpakken van de hobo. Wel zijn er eenvoudige hobootjes (zie “methode”) voor jongere kinderen (vanaf 8 jaar) aanwezig. Deze zijn niet zo zwaar en zonder veel kleppen, maar wel met een echt riet. Zo kan het “blaasgevoel” vast ontwikkeld worden.

Een nieuwe hobo is vrij duur in de aanschaf (rond de 2000 euro). Het instrumentenfonds van FluXus heeft 2 instrumenten die het eerste jaar (en als er geen nieuwe vraag is ook daarna) gehuurd kunnen worden voor zo’n 100 euro per jaar. Ook zijn er instrumenten te huren bij de hobowinkel van der Heide in Haarlem. Daar zijn ook tweedehands instrumenten van goede kwalitiet te koop. Maar overleg hierover altijd eerst met Berend van Halsema de hobodocent. In de Zaanstreek zijn een aantal harmonieorkesten. Als je lid bent van zo’n orkest kan je meestal een instrument van het orkest lenen.

Naast de gewone hobo kan je ook les krijgen op de barokhobo. Dit is de hobo zoals deze eind 17de begin 18de eeuw bespeeld werd. Er zijn slechts 6 gaatjes voor de vingers en 2 kleppen. Er wordt muziek uit de barokperiode op gespeeld. Ookal wordt er ook op een dubbelriet geblazen (veel groter) de speelwijze is heel anders dan de normale hobo.

Maak vrijblijvend een afspraak en loop binnen voor een gratis proefles of meer informatie en toelichting.

Lesvormen:

Over de lesvorm kan overlegd worden.

Meest gebruikelijk en aan te bevelen voor een bevredigend resultaat is de jaarcursus. Het bespelen van de hobo heeft tijd en doorzettingsvermogen nodig. Tijdens het schooljaar is er wekelijks les met uitzondering van vakanties en vrije dagen. 38 lessen worden gegarandeerd.

De lessen voor het schooljaar 2017/2018 starten in de week van 4 september.

Tarieven:

individueel 25 minuten                          625 euro

individueel 30 minuten                          695 euro

vanaf 21 jaar betalen leerlingen 21 % BTW over het lesgeld

Aanmelden via contactformulier op deze site.